22 april 2012

Hur mycket självinsikt krävs egentligen?

Alltså det här frågeformuläret från Asp Center som jag skrev om förut släpper inte taget om mina tankar. Nu är det de här frågorna som fastnat:

  • Är du ofta lättretad och stingslig? 
  • Är du ofta arg och förbittrad? 
  • Är du ofta hämndlysten eller elak?

Tänker på hur många som faktiskt är elaka och förbittrade som själv upplever det som att de är det. Jag skulle tro att de flesta förnekar inför sig själva att det är så. Eller åtminstone för andra. Hur många skulle kunna tänka sig att stå för det helt öppet om någon frågade? Ska det inte rätt mycket till både vad gäller självinsikt och vad gäller att stå för sina brister, för att säga "Ja, jag är en bitter, elak och hämndlysten människa"?

Kan inte låta bli att tänka på alla som blivit negativt bemötta under sin barndom. För att föräldrarna haft brister eller problem som de lagt över på barnen. Eller för att barnen inte uppfyllt föräldrarnas önskningar om hur man ska vara, genom att de varit avvikande. Tänker på hur man kan vara helt fullpepprad av negativa tankar och nedsättande värderingar om sig själv, om man aldrig blivit tillräckligt sedd och bekräftad.

Det finns föräldrar som kallar sina barn för elaka även när de inte är det. Det finns föräldrar som säger väldigt många dumma saker som inte har något med verkligheten att göra. Sånt kan sätta sig. Och sitta fast. Och vara svårt att skaka av sig.

Hur vet man att det inte är människor med dålig självbild som svarar ja på att de är elaka? Hur vet man att klassificeringen faktiskt blir korrekt, att alla som svarar att de är elaka, hämndlystna, lättretade eller förbittrade faktiskt är människor med god självinsikt och dåliga egenskaper, inte människor som blivit nedtryckta och nedvärderade och har en självbild som bygger på det?

Det är inte ett bra formulär. Jag antar att jag gjorde det tydligt redan förra gången jag skrev om det. Det är katastrof det används.Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du debattera utifrån det du läst får du gärna ta upp det i Upprop för en ny psykiatris facebookgrupp. Kommentarfältet är inte för debatt.

2 kommentarer:

  1. Jeg vet ikke hva Asp Center er, men disse spørsmålene går rett inn i kulturen av kvikk-fiks-terapi: 'Alt er bra, det er bare dine reaksjoner som er feil, og de skal vi fikse.'

    SvaraRadera
  2. Asp Center är ett behandlingshem för människor med neuropsykiatriska funktionshinder (tex Aspergers). Vart de vill komma med frågorna är oklart, det enda som är säkert är att de är otydliga och konstiga på en massa olika sätt...

    SvaraRadera