11 mars 2012

Kan behandlingar vara inkompatibla?

Deltog i en debatt i Ny Psykiatris facebook-grupp. Där presenterades en tanke om inkompatibla behandlingar. Jag har grubblat mycket på detta. Om behandlingar faktiskt är inkompatibla bara för att de inte utgår från samma teorier, har samma förståelsegrund och samma språk.

Det finns inte särskilt många fördelar med att bli bollad hit och dit, när allt man önskar egentligen är att någon ska stanna, att man skulle få hinna bygga upp förtroende på riktigt. Men en fördel är i alla fall att man kan hinna möta behandlare med olika teoretiska skolor i ryggen. Jag har ett hum om vad de går ut på, sådär i praktiken.

Ett tag blev det en enda röra av det hela. Men det handlade mest om att ingen tog sig tid att förklara tanken med något alls för mig. Och att behandlare från olika skolor inte alls var öppensinnade inför dem som stod för en annan inriktning. Ibland gjordes det en hel del för att nedvärdera eller vifta bort det någon annan stått för, och ibland sysslades det också med försök till att blockera eller ogiltigförklara insikter eller strategier som jag fått tillsammans med en annan behandlare.

Där skulle man kunna utropa ett litet triumfatoriskt "ha!" och slå fast att behandlingar faktiskt inte är kompatibla. Men tyvärr är väl verkligheten alltid mer komplex än vad det kan tyckas vid första anblicken.

För även om det blev kaos ett tag, med olika uppfattningar om vilken som var Sanningen om vad som skulle hjälpa mig, så fanns det också något annat. När saker lugnat sig lite, och jag vågade tro på att jag visste något om vad som kunde hjälpa mig, så gick det bra att kombinera behandlingar från olika skolor. Det var till och med givande och gav mig insikter och verktyg för att handskas med mina problem som jag inte kunnat få om jag hållit mig inom en skola. För de har olika fördelar, men också olika brister. De är inte samma, utgår inte från samma. Och det kan finnas något gott i det.

I efterhand har jag försökt förstå mig på varför det finns någonslags krig mellan skolor som man inte ens försöker städa bort inför patienter. (Åtminstone inte alltid). Jag har läst lite om de olika strömningarna, och fattar i stort var de olika skolorna krockar och varför. Efter det har jag haft lättare att få ihop effekterna av det som faktiskt var gott i de olika behandlingarna under de där kaosåren, istället för att tappa bort mig i förvirringen som uppstått när en behandlare försökt motarbeta en annan.

Även om jag inte tror att man ska underskatta patienters förmåga att förstå teoretiska saker, så kan man ju inte räkna med att alla ska ha intresse och tid nog för att på egen hand försöka pussla ihop vad de olika skolorna går ut på, varför alla är så oöverens, och varför det är så viktigt att hävda sin egen ståndpunkt, även om det blir dåligt för patienten.

Det är sant att olika inriktningar har olika begrepp och språk, och när man byter mellan olika krävs det att behandlaren lyssnar in och försöker prata med patienten på ett sätt så att man kan förstå varandra. Jag tycker ändå inte att det är skäl nog för att definiera olika skolor som inkompatibla. Man måste alltid försöka möta patienter på ett sätt så att man gör sig förstådd, och med nya patienter kan man inte räkna med att de kan begreppen och förklaringsmodellerna. Det borde inte vara någon skillnad mellan en helt ny patient, eller en patient som bara är ny vad gäller just den skolan.

Jag önskar att det fanns en större vilja att se det goda i andra inriktningar än den man själv står för. För oavsett vilka utopier behandlare från olika skolor kan ha, så är verkligheten sån att det inte finns en enda teoretisk skola bland dem som jobbar inom psykiatrin, det finns flera. Att ogiltigförklara all kunskap och allt gott som kommer från någon annan inriktning är något som riskerar att gå ut över patienten, och försvåra möjligheten att bygga upp förtroende, och också möjligheten att ta till sig behandlingen.

Inte för att behandlingarna i sig är inkompatibla, men för att behandlare kan bete sig på ett sätt som inte är kompatibelt med att befinna sig i ett system där olika teoretiska skolor finns och verkar parallellt.


Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Bara kommentarer som håller en ok ton kommer publiceras.

Vill du debattera utifrån det du läst får du gärna starta en tråd i diskussionsforumet hos Upprop för en ny psykiatri. Det går bra att länka till inlägget i denna bloggen i så fall. Kommentarfältet i denna bloggen är inte ett utrymme för debatt.

3 kommentarer:

  1. http://skrotliv.blogspot.com/2011/09/terapitime-hos-psykiatrisk-sykepleier.html

    SvaraRadera
  2. Hei, Linnea, takk for dette. Jeg har lenket til det i bloggen min.

    SvaraRadera
  3. Tack för att ni är här och läser, och kul att bli länkad :)

    SvaraRadera