28 april 2013

Därför ska du inte skada dig. Du är värd det som är snällt. Till dig som är liten och finns inuti.


Ännu en text skriven för ett annat sammanhang, men som jag tycker kan få finnas med också här. Riktad till små delar hos någon med DID.Du ska inte skada dig för det gör ont.

Du är värdefull och värd att vara rädd om, värd att ha det bra, värd att ta hand om.

Om det gör ont betyder det att något är fel, du ska inte ha det så, inte hemskt och dåligt. Du ska ha det bra. Det är rätt.

Jag vet att det kanske är andra som har skadat dig, men det var aldrig ok. De borde inte ha gjort det. De var dumma och fick inte. Att de gjorde det ändå var fel.

Du ska inte vara lika dum mot dig som de var. Du behöver inte vara elak mot dig och göra så du får det dåligt och så det gör ont.

Jag vet att det kanske finns andra delar som har skadat dig eller kroppen, och att de är större och säger hemska saker till dig. Gör de så är de också dumma, och gör fel. Man får inte göra dig illa, det är alltid fel. Ingen får.

Du behöver inte tro att de har rätt. Du behöver inte göra som de säger om det är något som blir hemskt för dig. De är stora och borde ta hand om dig så att du blir trygg. Gör de inte det så är det fel av dem, du behöver inte lyssna på dem om de är elaka.

Det kanske känns som att du måste skada dig, som att det är en regel. Det är någon som har lurat dig då. Det är inte sant. Du måste inte. Du får vara rädd om dig, ta hand om dig.

Du är fin. Du ska ha det som är fint och snällt, försöka ge dig det som du tycker om. Eller försöka låta någon annan ge dig det.

Om det är hemskt nu förstår jag att du vill att det ska sluta. Det slutar inte om du skadar dig, det hemska försvinner inte genom det. Ibland blir det faktiskt värre.

Om det är hemskt är det dåligt att göra något hemskt för att det ska ta slut, som att skada dig. Det är bättre att försöka göra något som inte känns hemskt. Något snällt.
Här är några saker du kan göra istället för att skada dig, om de känns snälla för dig. Om du inte vet ifall det känns som snälla saker kan du prova och känna efter. Känns de inte snälla kan du komma ihåg det och inte göra det igen.

 • Om du ville skära dig eller skada dig på huden någonstans så kan du ta en tuschpenna och rita hjärtan eller solar eller något annat fint på det stället.

  Om det finns någon hos dig som är snäll mot dig kan du fråga om han eller hon vill skriva något på huden. Kanske ”jag tycker om dig”. Så ser du det om du tänker på att skada dig där.
 • Du kan ta något som är mjukt, en filt eller ett mjukisdjur, och stryka på huden där du ville skada dig. Så det känns mjukt och snällt istället för att göra ont.
 • Leta fram kläder som du tycker är fina och som känns snälla att ha på dig. Finns det andra delar framme som inte tycker att du ska bestämma kläder, så säg att du måste få bestämma det nu för det står här att du ska prova det.
 • Ta någon hudsalva som luktar gott på händerna, eller någon parfym på handleden. Gör inte det om det känns som att du bara får huvudvärk av sånt. Men om det känns snällt med någon doft.
 • Rita massor med hjärtan i olika färger på ett papper, och vik det och ha i fickan. Så kan du titta på det om du vill skada dig igen.
 • Klappa dig försiktigt på kinden och viska ”Jag måste inte skada mig. De som skadade mig var dumma.”

  Finns det någon som är stor och snäll hos dig (en annan i kroppen, eller någon utanför kroppen) kan du fråga om de vill göra det istället.
 • Om det finns någon stor hos dig och du vågar gå ut (och om det inte är mitt i natten eller så), kan du köpa en liten present till dig. Kanske bara en penna med fin färg eller en studsboll eller något sånt. Inte något dyrt så de andra delarna blir arga. Bara en liten present, för att du är värd sånt som är fint och att få det du önskar dig.

  Finns det ingen stor där, eller går det inte att gå ut, så kan du kanske titta på fina saker på nätet och lägga bokmärken på sånt du vill få i present. Du kan fråga någon stor senare om ni kan beställa det.
 • Ät sån mat som du väljer och tycker är godast. Sånt du tycker är snällt.
 • Har du någon stor hos dig kanske ni kan baka något. Så luktar det gott och är snällt att hålla på och fixa, och sen smakar det gott och blir varmt i magen.

  Är det några andra delar som är bråkiga och vill bestämma så säg att det är du som ska välja receptet och att de bara får hjälpa dig att fatta om ni har det som behövs hemma. Och att du måste få slicka skålen om du vill det, för att det står här, så det är som att du har det i läxa ungefär, så de kan bara vara tysta och sluta tjafsa med dig.
 • Det kan kännas snällt att vila om man är trött. Fast är allting för hemskt kanske det inte går. Men du kan testa. Kanske är det lättare om du lyssnar på musik eller tittar på en film.
 • Om du tycker om att pyssla eller rita kan du göra det.
 • Ibland känns det bra att bara få bestämma något. Att det är du som är viktig just nu, och att det blir som du vill. Testa att bestämma vad ni ska lyssna på för musik eller vilka strumpor ni ska ha på er eller något annat. Ibland är det läskigt att försöka bestämma något alls. Men ibland är det skönt.

  Du får bestämma också, du är också viktig, vad du vill spelar också roll. Det spelar roll om det gör ont på dig eller om något är hemskt för dig. Men annat spelar också roll. Som att det blir som du önskar dig ibland. Som att du får det som känns fint för dig. Du är värd det.Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du debattera utifrån det du läst får du gärna ta upp det i Upprop för en ny psykiatris facebookgrupp. Kommentarfältet är inte för debatt.

2 kommentarer:

 1. Tusen takk akkurat de ordene trengte jeg og høre lese i dag

  SvaraRadera
 2. Glad om de kunde hjälpa.

  Värme

  SvaraRadera