24 juli 2013

Efter integrationen. Dissociativ identitetsstörning (DID). Del 10. Några lästips om integration.


På nätet

I ett tidigare inlägg nämnde jag bloggen Blooming Lotus. Det är en blogg på engelska som inte längre är aktiv, men där det finns mycket att läsa som handlar om övergrepp, PTSD, DID och integration. Inläggen som handlar om integration hittar du genom att välja den kategorin i menyn till höger.

En annan text du kan läsa på nätet är Understanding integration av Rachel Downing, som är terapeut och tidigare haft DID men nu är integrerad. Artikeln tar upp olika aspekter av integration, hur det varit för Downing, och hur hon ser på olika saker.


Böcker

Mending ourselves
Expressions of healing and self-integration
Antologi från Many Voices

Detta är en bok skapad av människor med DID. De berättar med blandade uttryck. Det är ganska mycket poesi, någon som ger konkreta råd, andra som berättar om sin väg till läkande, och det är en del bilder. Vissa bidrag är från delar, andra från personen som helhet.

Boken innehåller dessa kapitel:
1. Beginning awareness - Something is wrong! What can i do?
2. Creating order from chaos - We begin, and begin again
3. Fighting the good fight - Persistence in the face of pain
4. Moving closer - Maybe there's hope after all
5. Stories of integration - On the brink of recovery
6. Parables of healing - Once upon a time
7. Afterglow - Living in the light

Kapitel 6 är sagor, oftast skapade för att trösta eller förklara något för små delar inuti.

Boken är väldigt varm. Inte alla texter eller bilder. Men som helhet. Som fenomen. Att människor med DID velat dela med sig, velat visa att man inte är ensam om att ha DID. Velat säga ”såhär var det för mig”. Och det är något med att boken tillåter så skilda uttryck, och att de tillsammans visar hur väldigt olika det kan vara att ha DID, som värmer mig.

Berättelserna om integration var de som påverkade mig starkast, förmodligen pga var jag befann mig med mig själv när jag hittade boken. Jag tycker mycket om att det finns utrymme för flera berättelser, och för att skilda hur olika processerna kan vara. Både när det gäller integration och andra delar av processen.

Du kan hitta boken via amazon.


Becoming one
- a story of triumph over multiple personality disorder
Av Sarah E. Olson

Boken består till stor del av dagboksanteckningar, brev som skrivits till terapeuten och utdrag ur terapin. Det är möjligt eftersom de bandade alla sina samtal, och en del av de mest centrala är nedskrivna och med i boken. Det är intressant att få följa med så nära, att man får läsa precis hur olika delar formulerade sig och hur terapeuten bemötte det.

Deras historia presenteras i stora drag, sen går författaren närmare in på några centrala problem de haft. Efter det visar hon mer av ett par av delarna, genom dagboksanteckningar, terapiutdrag osv, och man får följa dem tills de integrerats. De var runt 30 delar i systemet, och integrationen skedde i olika faser. Vid något tillfälle integrerades de flesta av dem som var kvar. Vid flera tillfällen trodde hon att alla var integrerade, men det visade sig senare att det fanns delar kvar, som kom fram när något hemskt hände. Vad som hände efter att alla integrerats, hur det blev för henne då, beskrivs på ett par sidor. Hur hon kände och fungerade, och vilka problem hon hade som nyintegrerad. Fokus är på perioden när integrationerna sker.

Det är inget frossande i detaljer, men emellanåt är det väldigt starka bilder. Man kommer också väldigt nära det känslomässigt skadade, vilket kan vara tungt att läsa.

Du kan hitta boken via amazon.Beyond integration 
av Doris Bryant och Judy Kessler

Detta är en bok med fokus på den bearbetning som är efter integrationen. De tar upp de viktigaste sakerna, tex vad integration är och hur förvirrande det är att veta vem man egentligen är efter att man integrerats. De tar upp frågan om hur man kan läka när det handlar om utvecklingsstadier man missat, och hur viktigt det är att hitta nya coping-metoder efter integrationen. Hur det kan vara att minnas traumatiska händelser när man är en enda (och att man kan få nya minnen även då), och att det finns problem kvar att handskas med.

Kessler har själv varit splittrad, och det är hennes process det handlar om. Bryant är hennes terapeut, och de beskriver det som händer parallellt. Boken börjar med att beskriva Kesslers barndom, sen får man följa med genom processen av integration. Det mesta utrymmet ges åt vad som händer efter integrationen.

Boken är möjlig att köpa i svenska bokhandlar, tex hos adlibris.Och på tal om ingenting har du väl inte missat att det går att facebook-gilla denna sidan? Då kommer inläggen i ditt nyhetsflöde där. Det kan vara rätt bra om du inte vill missa nåt, med tanke på hur oregelbundet jag skriver här.Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du debattera utifrån det du läst får du gärna ta upp det i Upprop för en ny psykiatris facebookgrupp. Kommentarfältet är inte för debatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar