3 augusti 2013

Lite fortbildningstips om bemötande, såhär i pridetider.

Som behandlare i psykiatrin (eller i en annan verksamhet där du jobbar med människor som mår dåligt) har du självfallet en plikt att bemöta alla respektfullt. Det kan låta så självklart och enkelt, men rätt vad det är krockar någon med ens fördomar, eller hamnar utanför ens förutfattade meningar om hur man alls kan vara. Med fördomar och okunskap är det lätt att bemötandet blir dåligt. Så nu tänkte jag bjuda på några tips för dig som önskar få lite bättre koll.

* Ungdomsmottagningen på nätet har bra information om hbtq. Texterna vänder sig till den som är ung, men de passar bra att läsa om man vill förstå lite bättre utan att behöva lägga alltför stor kraft på det.
umo.se/Jag

* RFSL har tagit fram en del material som handlar just om bemötande tex i vården, och hur normerna påverkar bemötande.
rfsl.se/?p=3832

* Nino Mick har lagt ut ett öppet brev till ordföranden för Svenska Psykologförbundets etikråd på youtube, som handlar om att bemöta trans-personer som själv föredrar att definiera sig med ett könsneutralt pronomen.



* Bloggen Mina sanna ord har satt ihop en lista med länktips om normkritik och likabehandling, som riktar sig till pedagoger, men som också går att läsa och lära sig saker av om man funderar på bemötande inom vården.
minasannaord.wordpress.com/2013/03/20/normkritik-och-likabehandling-for-hela-slanten/

* Förutom dessa tips vill jag säga att det finns enormt mycket kunskap ute på nätet, bland bloggare, twittrare och andra nätaktivister. Att tex följa en handfull transpersoner på twitter kan ge tydliga bilder av vilka hinder de personerna stöter på, vad de blir arga av, känner sig kränkta av, och önskar förändrades. Det kan vara ett bra sätt att vänja sig vid att se hur saker kan bli för den som inte tillhör normen, och det kan också vara ett bra sätt att vänja sig vid lite enklare saker, tex att ord som hen används och fyller en funktion.




Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du debattera utifrån det du läst får du gärna ta upp det i Upprop för en ny psykiatris facebookgrupp. Kommentarfältet är inte för debatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar