25 september 2015

Är du också upprörd över CGAS?

Fick en fråga om jag kunde lägga upp en fråga här. Och det kunde jag. Är du intresserad av att komma i kontakt med personen som skrivit detta så kontakta mig på regnlund@gmail.com, så skickar jag vidare.


***

Hej. Jag är nyanställd inom psyk, och tycker att det är svårt att veta hur öppen jag vill vara på nätet med mina dubbla roller (behandlare och patient), därav detta hemlighetsmakeri. Jag söker någon/några som har tid, lust och energi att hjälpa mig formulera en riskanmälan om funktionsbedömningen CGAS.

Det är en funktionsbedömning som görs på alla patienter inom Stockholms barnpsykiatri (jag vet inte hur det ser ut i övriga landsting). PDF finns här.

Jag anser att CGAS är problematiskt. Dels helt enkelt för att den har vissa kränkande formuleringar - tex “Dessa barn är ytterst lite störande för andra och anses inte avvikande av personer som känner dem” om barn på nivå 80-71, till exempel.

Men också för att den är helt och hållet utformad utifrån patientens/barnets funktion, inte mående. Enbart utåtagerande beteende inkluderas. Känslor och tankar som inte påverkar omgivningen är inte en faktor i bedömningen, vilket gör att högkompenserande personer som vänder känslor och problem inåt ska skattas med hög poäng - och om de får för högt så räknas de inte som barnpsykiatriska patienter och har därmed inte rätt att få hjälp från BUP…

Jag skulle alltså vilja skriva en riskrapport om detta, att skicka in till SLSO. Men jag har fruktansvärt mycket att göra, och skulle gärna vilja få hjälp att skriva en seriös, icke-känslosam, text. Är det någon som har tid, energi, lust att hjälpa till?




Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Kommentarfältet är inte för debatt. Vill du debattera kan du tex ta upp ämnet i Psykbubblan.

2 kommentarer:

  1. Tänker att riskerna med CGAS beror på hur den används. I vuxenpsykiatrin används GAF i syfte att mäta funktion i t.ex. arbetsliv, socialt och psykologiskt. Den är en del av diagnostiken, för att få en förståelse för hur patientens sjukdom/funktionsnedsättning påverkar vardagen.

    I den nya DSM-5 så har man dock tagit bort GAF (eftersom axelsystemet är borta) och rekommenderar WHODAS 2.0. Socialstyrelsen publicerade en svensk version av den i försomras, men den riktar sig än så länge bara till vuxna. http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2015/2015-5-1?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified

    SvaraRadera
  2. Du har säkert rätt. Jag är inte så insatt, jag förmedlar bara kontakt vid behov.

    SvaraRadera