25 april 2013

Personer som uppnår maximal tid i sjukförsäkringen. Vilka är de och vad händer efteråt?

Vill mest ge ett lästips idag. Rapport 2013:6 från Inspektionen för socialförsäkringen. Låter kanske inte roligast i världen, men det är intressant. Och förutom numret har rapporten ett namn: "Personer som uppnår maximal tid i sjukförsäkringen.Vilka är de och vad händer efteråt?"

I denna rapport kan du tex hitta fakta som säger:

  • under 2010 utförsäkrades ca 41000 personer.
  • sju av tio var kvinnor.
  • knappt hälften hade psykisk sjukdom som huvuddiagnos.
  • ca varannan återvände till försäkringen inom ett år.
  • hälften av dem som återvände gjorde det efter 90 dagar. 
  • 2,5 %  fick ekonomiskt bistånd under minst 6 månader innan de blev utförsäkrade, efter utförsäkring var det 8,6 % 
  • andelen personer som fått långvarigt ekonomiskt bistånd efter utförsäkring är särskilt hög bland dem som har psykisk sjukdom, och som inte kommit tillbaka till sjukförsäkringen. (16,1%).

(Och vi kan ju minnas att utförsäkring inte betyder friskförklaring, att återgå till försäkring inte är något alla som är fortsatt sjuka kan göra, och att det i praktiken innebär att man flyttat över människor från sjukförsäkringar till socialtjänst, från försäkringskassans ansvar till kommunernas. Att man sett till att många som är sjuka får mindre pengar, förutom att alla sjuka har hårdare krav på sig. Vi kan också minnas att de som försörjs av en partner eller av egna sparpengar istället för av ekonomiskt bistånd får noll kronor i inkomst, och dessutom faller bort i statistiken).

Vill du läsa mer, så finns hela rapporten att läsa här.

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Vill du debattera utifrån det du läst får du gärna ta upp det i Upprop för en ny psykiatris facebookgrupp. Kommentarfältet är inte för debatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar